Olvasható egy tudományos cikk a TudományPláza magazin honlapján, amelyben egy érdekes kutatásról számolnak be.

A cikk lényege, hogy a takarításmánia bizony komoly veszélyekkel is járhat az egészségünkre nézve. A norvég Bergeni Egyetem kutatói az Európai Közösség Légzőszervi Egészségügyi Felmérésének 6235 résztvevőjétől származó adatokat elemezve arra jutottak, hogy A TAKARÍTÁSSAL NEM FOGLALKOZÓ NŐKHÖZ KÉPEST: az egy másodperc alatt kényszerített kilégzési térfogat, azaz az erőltetett vitálkapacitás (FEV1), az a levegőmennyiség, amit egy másodperc alatt erőszakkal kilélegezhetnek 3,6 ml/évnél gyorsabban csökken az olyan nőknél, akik otthon folyamatosan tisztítószereket használtak és 3,9 ml/évnél gyorsabb voltak azoknál a nőknél, akik foglalkozásszerűen takarítottak.

A résztvevőket, akiknek átlagéletkora a beiratkozáskor 34 év volt, több mint 20 évig kísérték nyomon. A vizsgálat során a kutatók olyan tényezőket vettek figyelembe, amelyek az eredmények elfogadását befolyásolhatják. Beleértve a dohányzási kórtörténetet, a testtömegindexet és az oktatást.

A tisztítószerek asztmára gyakorolt ​​rövid távú hatásai egyre jobban dokumentált, de még nem ismerjük a hosszú távú hatásokat. A kutatók attól tartottak, hogy a vegyi anyagok folyamatosan károsítják a légutakat és napról napra, évről évre, felgyorsíthatják a tüdőműködés hanyatlásának ütemét, amely a korral is jár. Marad az ózonos fertőtlenítés lehetősége a takarításmánia ellen mindenki számára.

Ha érdekli a téma, akkor olvassa el a teljes cikket itt!