Gyakori kérdések

Az ózonos fertőtlenítés valóban a legmegfelelőbb technológia számomra?

Mi ez az ózonos fertőtlenítés?

Az eljárás lényege, hogy egy generátor ózont állít elő a helyiségben lévő levegőből, amely elpusztítja a levegőben lévő és a tárgyakon megtapadt vírusokat, baktériumokat, penészgombát, illetve kiírtja az ott található kártékony élőlényeket (atka, ágyi poloska, pók stb.).

Az ózonmolekulák tiszta és erős oxidáló gázt képeznek, emiatt csírátlanító, fertőtlenítő hatású. Az oxidáció következtében a vírusok, a baktériumok és az egyéb szerves anyagok lebomlanak. Az ózon gáz halmazállapotában nem tárolható, és nem szállítható, ezért a felhasználása során a helyszínen állítják elő.

 

Mi az ózonos fertőtlenítés előnye?

Az ózonos fertőtlenítés előnye, hogy teljes mértékben környezetbarát, vegyszermentes, vírusölő, szagtalanító, légtisztító és antibakteriális eljárás. Ahova az ózongáz bejut, ott elpusztít minden ismert baktérium és vírus fajtát. Az ózonos fertőtlenítő eljárás rendkívüli előnye más fertőtlenítő eljárásokkal szemben, hogy nem hagy hátra egészségre káros anyagot. Nincs szükség a helyiség kipakolására, a bútorok elmozdítására, csak a növényeinket és háziállatainkat kell “kitelepíteni” a fertőtleníteni kívánt helyiségből.

​Az ózonos fertőtlenítés ötvenszer hatékonyabb, mint a klóros és több ezerszer gyorsabb a hatása is. Nincs olyan vírus, baktérium vagy élőlény, amely ellen tud állni.

Hol használható az ózonos fertőtlenítés?

Mindenhol, ahol antibakteriális, virucid hatásra vagy más szerves szennyeződések, mikrobák, illetve a kellemetlen szagok megszüntetésére van szükség a megfelelő higiéniai követelmények betartása érdekében. Ajánlott forgalmas munkaterületeken:  egészségügyi intézmények, szállodák, éttermek, közösségi terek, üzletek, közintézmények, óvodák, bölcsődék, iskolák, bankok és még sorolhatnánk, az ipar, a logisztika, a kereskedelem és a vendéglátás további területeit is. Teljesen vegyszermentes, 100%-ig BIO eljárás. A környezettudatos felelős gondolkodás jegyében egyre szélesebb körben használják.

Mi az az ózon?

Az ózon egy három atomból álló instabil O3 molekula. A létező anyagok közül az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő szer. A mikroorganizmusoktól függően sokkal-sokkal hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór.

Miért hasznos az ózonos fertőtlenítés?

Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt. Nincs olyan kórokozó, mely ellen tud állni az ózon fertőtlenítő erejének. Gáz halmazállapotának köszönhetően mindenhová eljut a kezelt légtérben. A környezetünkben lévő használati tárgyakat nem károsítja. Az ózonos fertőtlenítő eljárás rendkívüli előnye más fertőtlenítő eljárásokkal szemben, hogy nem hagy hátra egészségre káros anyagot a fertőtlenítés folyamatában – mint pl. a klór –, hanem egyszerűen rövid idő alatt magától is tiszta oxigénné (O2) bomlik.

Hogyan működik az ózónos fertőtlenítés?

Az ózonos fertőtlenítő eljáráshoz csak egy mobil ózongenerátort helyezünk el a helyiségben, ami a beállított paramétereknek megfelelően elvégzi a fertőtlenítést. Nincs szükség a helyiség kipakolására, a nagyobb bútorok elmozdítására. Praktikus, mert gyors, (egy 30 m2 helység fertőtlenítése átlagosan 20 perc) és a fertőtlenítést követően negyed óra szellőztetés után a helyiség használható, kellemes friss illattal. Előnyös, mert vegyszert nem tartalmaz, védi a környezetet, bio, klímasemleges.

Tényleg fertőtlenít az ózon?

Igen. Az ózon az egyik legerősebb fertőtlenítő szer, sokkal-sokkal hatékonyabb, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül mikroorganizmusokkal, vagy oldott oxidálható ásványi anyaggal, akkor azt megsemmisíti. Az ózonos fertőtlenítés következtében a vírusok, baktériumok, gombák, allergének elpusztulnak az ózonnal történő oxidálási folyamat során, ugyanis a mikroorganizmusok nem képesek immunitást felépíteni.

Miért jobb, ha szakember végzi az ózonos fertőtlenítést?

Ugyanazok a kémiai tulajdonságok, amelyek lehetővé teszik, hogy az ózon magas koncentrációja reagáljon egy testünkön kívüli szerves anyaggal, képesek arra, hogy reakcióba lépjen a testet alkotó hasonlóan szerves anyagokkal, és potenciálisan káros egészségügyi következményeket okozzon. Belélegezve az ózon károsíthatja a tüdőt vagy mellkasi fájdalmat, köhögést, légszomjat és torokirritációt okozhat. Az ózonnak való komolyabb kitettség megfelelő előkészületeket, elővigyázatosságot és szakértelmet igényel, a szabályok betartása mellett. Nem véletlen, hogy senki, semmilyen számunkra fontos élőlény nem lehet a helyiségben a fertőtlenítés folyamata alatt. Jobb ezt szakemberre bízni!

Járműveket is tisztítanak ózonnal?

Igen. Ez a fertőtlenítő eljárás alkalmas személygépkocsi, teherszállító autók, hajó, busz, lakóautó fertőtlenítésére is.

Miért lehet fontos a turizmusban az ózonos fertőtlenítés?

Sajnos egyetlen szállásadó sem lehet biztos abban, hogy nem lesz olyan vendége, aki tudatán kívül valamilyen betegséggel érkezik. Egy szállodai szoba lakója érkezhet akár a világ másik feléről, akár egy hazai városból az általa használt szoba számtalan betegség nyomait őrizheti. Több olyan terület és felület (kanapé, fürdő, fotel, szőnyeg, matrac, függöny, szekrények és polcok, távirányító és kapcsolók, stb.), amely potenciális kórokozóforrás lehet. (Az ágyi poloskát pedig még nem is említettük.) A negatív értékelések hatásai, az imázs romlása sokkal nagyobb költséget emészt fel, mint a megelőzés. Felelős magatartású cégvezető ilyen problémákat nem engedhet meg, a rendszeres takarítás mellett folyamatos alternatív módszerekre és odafigyelésre van szükség. Ilyen lehet az ózonos fertőtlenítés.

Mennyi ideig tart egy helyiség fertőtlenítése?

Egy ózonos fertőtlenítés időtartama nagyban függ az adott helyiség méretétől és annak szennyezettségétől. A megfelelő előkészületek megtétele után egy 30 m2-es terület megfelelő kezelése átlagosan 15-40 percet vehet igénybe.

Mennyi ideig tart az ózonos fertőtlenítés hatása?

Az ózonnal történő kezelés véglegesen megszüntetheti a kellemetlen szagokat, elpusztíthatja a baktériumokat, vírusokat, de ahhoz hogy az állapot tartós legyen feltétlenül szükség van a problémaforrás eltávolítására. Így a józan ész értelmében mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy a tökéletes eredmény érdekében először keressük meg és szüntessük meg a probléma forrását, majd ezután végezzük el a fertőtlenítést. Szeretjük a munkánkat, de egy érlelési szándékkal a polc tetején felejtett büdös sajt eltávolítása önmagában is megoldhatja a problémát 🙂

Tudjon meg többet!

Friss hírek az ózonos fertőtlenítés világából

A takarításmánia tényleg árt a tüdőnek?

A takarításmánia tényleg árt a tüdőnek?

Olvasható egy tudományos cikk a TudományPláza magazin honlapján, amelyben egy érdekes kutatásról számolnak be. A cikk lényege, hogy a takarításmánia bizony komoly veszélyekkel is járhat az egészségünkre nézve. A norvég Bergeni Egyetem kutatói az Európai Közösség...

bővebben
Ózongenerátorral fertőtlenítik a mentőt

Ózongenerátorral fertőtlenítik a mentőt

A Tények kameráinak megmutatták, hogyan vonulnak ki a mentők egy koronavírus-gyanús esethez. Amikor riasztást kapnak, akkor védőruhában, arcmaszkban és szemüvegben indulnak el, speciális védőfelszerelésben. Nemcsak Budapesten, de minden megyében több mentőautó állt...

bővebben